Ferforje Kapı İmalatı ve Ferforje Kapı Uygulamaları 


ESKİDEN GÜNÜMÜZE  FERFORJE KAPILAR

Evinizdeki o çarpıcı ve güzel ferforje ön kapının muhakkak uzun ve zengin bir tarihi var.

Ferforje Nedir?

Ferforjenin keşfi Türkiye'de MÖ 2 civarında gerçekleşti. Türkler, demir cevheri ile kullanmak için bir eritme işlemi geliştirmişti. İşlem sırasında, cevherin üzerindeki karbon "yakıldı" ve geriye neredeyse saf demir kaldı. Bu demir daha sonra bükülebilir, dövülebilir ve çeşitli farklı nesne ve şeylere şekillendirildi.Ama dünyada keşfi Mısırlılara kadar dayanmaktadır.

Ferforje çok dayanıklıdır ve ayrıca korozyona ve paslanmaya karşı dayanıklı olduğu keşfedilmiştir. Çalışması kolay olduğu için, biri bir izabe tesisi kurduktan sonra, geniş bir kullanım yelpazesi için oldukça aranan bir metal haline geldi.

Ferforje için Yeni Kullanımlar

Yeni eritme fırınının icadıyla, ferforje artık daha büyük miktarlarda toplu olarak üretilebiliyordu. 16. yüzyıldan itibaren ferforje aşağıdakiler için kullanıldı:

 

Aletler

Demir Çatal

Eyfel Kulesi

Farklı Boru Tipleri

Kapılar

Gemiler

Ferforje Kapıların İlk Kullanımı

Demir kapıların ilk kullanımı, 10. yüzyıl civarında Orta Çağ'da olmuştur. Ferforje kapılar, kaleleri, kasabaları ve diğer bölgeleri istilalardan korumaya  ve güçlendirmeye yardımcı oldu. Ferforje kapıların kullanımı da aynı dönemde arttı.

İnsanlar ferforjenin güzelliğini keşfettikçe, üst sınıfın statü sembolü olmaya başladı. Avrupa'daki çeşitli evlerde özenle detaylandırılmış kapılar yaratıldı ve kullanıldı. Katedraller ve kiliseler bile güzellikleri için ferforje kapılar kullanmaya başladılar.

Ferforje ABD'ye Nasıl Geldi?

"Yeni Dünya"nın keşfinden sonra, ferforje yapmak için gereken becerileri ve dökümhaneleri getiren Fransızlardı. Fransızlar sayesinde ferforje kapılar, korkuluklar, kapılar, inşaat malzemeleri ve diğer eşyalar daha sık karşımıza çıkmaya başladı.

Tıpkı Avrupa'da olduğu gibi, ferforje süslü kapılar bir statü sembolü haline geldi ve dönemin zengin ve nüfuzlu kişilerinin evlerinde sıklıkla bulundu. Ferforjenin ilk kullanımları bugün New Orleans, Boston, New York ve diğer erken yerleşim yerlerinde kolayca görülebilir.

 

 

 

Modern Ferforje Kapılar

Gerçek ferforje hala Avrupa'da bulunabilir. Yani, gerçek dövme demire gönül vermişseniz, onu her zaman ithal ettirebilirsiniz, ancak bunun için aşırı bir meblağ ödemeye hazır olun. Başka bir seçenek de gerçek dövme demiri geri dönüştürmektir. Bununla birlikte, demirin yeniden eritilmesi, geri dönüştürülmeden önceki kadar güçlü olmamasına neden olur.

 

Ferforje mi Çubuk Demir mi? Bir fark var mı?

Bazı insanlar ferforjeyi çubuk demirle karıştırırlar. Bu biraz meydana geldiği için kendinizi kötü hissetmeyin. Temel fark, demirin türü ve nasıl oluştuğudur. Dövme demir dövülür, yuvarlanır ve kapı gibi istenen nesneye şekillendirilir.

 

Öte yandan çubuk demir, inşaat demirine benzer şekilde çubuk haline getirilmiş demirdir. Çubuk daha sonra daha fazla işlenebilir, böylece çivi yapmak için daha küçük parçalara bölünebilir. Eviniz için modern demir kapılar istediğinizde çubuk demir kapılar değil, ferforje kapılar istersiniz.

 

Ferforje Kapı Modelleri

Eviniz için seçebileceğiniz birkaç farklı ferforje kapı stili vardır:

 

Geleneksel Demir Kapılar: Bu tarz demir kapı, ayrıntılı süslemeler, karmaşık desenler ve diğer benzersiz tasarımlara sahiptir.

Çağdaş Demir Kapılar: Çağdaş ferforje kapılar, şık ve pürüzsüz çizgiler ve eğrilerle şık yüzeylere sahiptir.

Modern Demir Kapılar: Modern ferforje kapılar, doğal malzemelerden yapılmış nötr renklerde çok az ayrıntıyı tercih eder. Esasen, her ferforje kapı modern bir kapı olarak kabul edilebilir, çünkü tüm kapılar doğal malzemelerden yapılır - demir ve karbon.

Geçişli Demir Kapılar: Bu tarz demir kapı, geleneksel ve modern tarzları birleştirir. Modern bitişli bir kapı ile pencere önlerinde süslü ve detaylı ferforje parmaklıklı bir kapıya sahip olabilirsiniz.

Ferforje, 3.200 yıl önce göktaşlarında ilk keşfedildiğinden bu yana çok yol kat etti. Demir Çağı ve metal eritmedeki gelişmeler sayesinde ferforje, kapılar da dahil olmak üzere çok çeşitli amaçlar için çok aranan bir malzeme haline geldi.

Gelin birlikte evinizi ve sizi değerli hissettirelim